Валютний рахунок-фактура

Створено: 16.10.2024
Остання актуалізація: 17.10.2024
Кількість відвідувань статті: 9

У BitFaktura є можливість виставлення валютних рахунків-фактур.
Щоб скористатися цією можливістю, необхідно її попередньо активувати. Для цього оберіть Налаштування > Налаштування акаунта > Які документи виставляти, у цьому місці потрібно вибрати Валютний рахунок-фактура, а потім натиснути кнопку Зберегти



Після збереження можна вже виставляти документи цього типу. Достатньо обрати Доходи > Валютний рахунок-фактура, а потім Додати.

Валютний рахунок-фактура — це бухгалтерський документ, що підтверджує здійснення транзакції, яка виникла внаслідок продажу товару або надання послуг. Він подібний до класичного рахунку-фактури VAT, але єдина різниця полягає в тому, що валютний рахунок виставляється в іноземній валюті, тоді як рахунок-фактура VAT — у національній валюті. Отже, валютний рахунок використовується, коли підприємець проводить оплату в іншій валюті, ніж національна. Такий рахунок може бути застосований як у внутрішніх, так і в міжнародних розрахунках, тобто його можуть виставляти платники податків, які співпрацюють з компаніями, що надають послуги як на території нашої країни, так і за її межами. Єдина умова — це створення рахунку в іноземній валюті. 

Валютний рахунок-фактура нічим не відрізняється, окрім валюти, від традиційного рахунку-фактури і містить такі елементи:
 



 

1. тип та номер документу,
2. дату виставлення документу,
3. назву та адресу продавця та його номер NIP,
4. назву та адресу платника та його номер NIP,
5. дані про продукт або послугу,
6. ціну нетто товару,
7. ставку податку
8. загальну суму

+ інформацію, в якій валюті виставлено рахунок.

Підсумовуючи, всі суми зазначаються в іноземній валюті, за винятком податку, який має бути вказаний у національній валюті. 

Суму, яка є основою для оподаткування і виражена в іноземній валюті, ми перераховуємо на національну валюту, використовуючи середній курс, оголошений національним банком на останній робочий день, що передує дню виникнення податкового зобов'язання. У випадку, коли валютний рахунок буде створений до виникнення податкового зобов'язання, застосовуємо середній курс, опублікований національним банком на останній робочий день, що передує дню, коли було виставлено рахунок. 

Валютний рахунок-фактуру необхідно виставити не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем постачання товару або надання послуги. А якщо рахунок-фактура виставляється до виникнення податкового зобов'язання, термін діє за 30 днів до постачання товару або надання послуги, або отримання повної/часткової оплати. 

Як виставити валютний рахунок-фактуру дізнаєтеся з цієї статті.



Назад


Додати коментар




Наша служба підтримки