Як виставити валютний рахунок-фактуру іноземному контрагенту?

Створено: 17.10.2024
Остання актуалізація: 18.10.2024
Кількість відвідувань статті: 14

У BitFaktura (Fakturownia) ви можете виставляти рахунки в різних валютах і мовах. Завдяки цьому вам не потрібно обмежуватися лише внутрішніми транзакціями. Система дозволить вам виставити документ обраною мовою та валютою. У цій статті ви дізнаєтеся, як виставити валютний рахунок-фактуру для іноземного контрагента. 


Як виставити валютний рахунок-фактуру іноземному контрагенту?


Щоб виставити валютний рахунок-фактуру  у BitFaktura, спочатку необхідно активувати цей тип документа на акаунті. Для цього:

  1. перейдіть до закладки Налаштування > Налатування акаунта > Ваш акаунт


     
  2. у розділі Які документи виставляти позначте прапорець біля опції Валютний рахунок-фактура;
  3. підтвердіть внесені в налаштування зміни кнопкою Зберегти;
  4. далі перейдіть до вкладки Доходи > Валютний рахунок-фактура і скористайтеся кнопкою Новий рахунок-фактура, щоб перейти до форми створення рахунку. 

Валютний рахунок-фактура - виставлення

У валютному рахунку-фактурі важливо визначити основну валюту рахунку та валюту, на яку система перерахує вартість документа. Якщо основна валюта — це PLN, а ви виставите рахунок, наприклад, в EUR, система додасть на документ запис про перерахунок ПДВ і курс обміну 

УВАГА! Примітка про курс буде відображатися для всіх числових значень, наприклад, 23, 8, 0. Проте для інформаційних значень у ставці ПДВ, таких як: zw, np, oo, примітка не буде відображатися. У випадку, коли в налаштуваннях основної валюти не буде PLN, примітка не буде відображатися. 


Наступним важливим елементом є визначення, звідки програма повинна отримати курс обміну валют.

Валюту документа та курс обміну ви оберете на етапі створення документа. 

Під позиціями на рахунку-фактурі (точніше під полем Нотатки) ви знайдете рубрику Валюта. Клацніть на це поле і виберіть основну валюту документа.



Під полем Валюта з’явиться рубрика Конвертація на валюту, де ви можете вибрати валюту, на яку система конвертує значення у рахунку. За замовчуванням конвертація враховує актуальний курс Національного банку. Курс завжди береться з останнього робочого дня, що передує даті продажу. 

УВАГА! Якщо ви виставляєте інший тип документа, ніж валютний рахунок, поле щодо конвертації на валюту буде доступне в розділі Інші опції (або Приховати додаткові опції, якщо вже розгорнуті).

Конвертація за курсом обраного банку

Банк з курсами валют за замовчуванням, з якого ви хочете отримати курс обмінюваної валюти, можна вибрати, перейшовши до закладки Налаштування > Налаштування акаунта > Конфігурація > Опції конвертації валюти.

Opcje przeliczania walut z wyborem domyślnego banku, w tym Narodowy Bank Polski, Europejski Bank Centralny, Bank Ukrainy, Gruzji, Czech.

У системі ми маємо в розпорядженні такі банки, як: 

  • Європейський центральний банк, 
  • Національний банк Польщі, 
  • Центральний банк Росії,
  • Національний банк України,
  • Національний банк Грузії,
  • Національний банк Чехії.
Ви також можете скористатися опцією конвертації за власним курсом, про яку більше можна прочитати в статті Як додати власний курс обміну валюти?

Ідентифікаційний номер контрагента

У валютному рахунку-фактурі важливим є також ідентифікаційний номер контрагента, який зазвичай має іншу назву в залежності від країни Платника.

У налаштуваннях BitFaktura можна визначити необхідні ідентифікаційні номери, щоб вони відповідали назві у відповідній країні.

Ідентифікаційні номери можна визначити самостійно, перейшовши до вкладки Налаштування > Налаштування акаунта > Конфігурація > Словники > поле Ідентифікаційні номери.

Податкова ставка

Важливим елементом валютного рахунку є також визначення податкової ставки, яку має враховувати документ. 

Ставку податку можна вибрати, натиснувши на поле ПДВ %. Якщо потрібної ставки немає у списку, скористайтеся опцією "більше..." і самостійно введіть відповідну ставку.

Ви також можете визначити додаткові ставки податку на постійній основі. Система буде пропонувати їх під час створення кожного документа. Щоб додати власні ставки податку, перейдіть до вкладки Налаштування > Налаштування акаунта > Конфігурація > Словники > поле Податкові ставки.

IBAN i SWIFT

Якщо обраною формою оплати є переказ, необхідно вказати номер IBAN та SWIFT.  IBAN та SWIFT можна додати, відредагувавши дані компанії у закладці Налаштування > Дані компанії.

Мова рахунку-фактури


Система дозволяє виставляти рахунки обраною іноземною мовою або двомовні. JМову документа можна визначити у формі створення/редагування рахунку за допомогою поля "Мова". Якщо ви хочете, щоб документ був, наприклад, англійською та українською мовами, скористайтеся кнопкою "+ Додати другу мову". Після збереження документ буде враховувати переклади системних елементів рахунку. Більше про те, як виставити рахунок іноземною мовою або двомовний, можна прочитати в статті Як виставити рахунок іноземною мовою та двомовний рахунок?

Валютний рахунок, виставлений у системі, може виглядати наступним чином.



Детальна інформація про курс валюти, яку видно на зразковому рахунку, з’явиться в тому випадку, коли основною валютою всього облікового запису є національна валюта. Більше інформації можна знайти в статті Основна валюта акаунта, валюта за замовчуванням для рахунків та валюта банківського рахунку

Тип документу - валютний рахунок-фактура

Що в такому разі означає можливість вибору типу документа "Валютний рахунок-фактура" у вкладці Доходи > Валютний рахунок-фактура?

Вибір цієї опції відфільтрує з системи всі рахунки, виставлені в іншій валюті, ніж основна валюта акаунта, в цьому випадку валюта облікового запису — UAH. 

Ознайомтеся також:

​​​​​​Sprawdź NIP w bazie VIES
Міжнародні рахунки-фактури
​​​​​​Wysyłka z innego kraju w danych sprzedawcy
​​​​​​Faktura "Odwrotne Obciążenie"

 



Назад


Додати коментар




Наша служба підтримки