Коректа (виправлення) даних в рахунку-фактурі

Створено: 10.10.2024
Остання актуалізація: 10.10.2024
Кількість відвідувань статті: 18

Часто трапляється, що дані, які не є числовими значеннями, що впливають на суму транзакції, повинні бути виправлені. Це можуть бути, наприклад, неправильні дані контрагента, такі як адреса чи ІПН. Також трапляється, що виправлення потребує місце або назва проданого продукту.

З рівня Отримувача (Платника) рахунка-фактури таке виправлення здійснюється за допомогою коригуючої ноти. Як діяти, коли зазначені вище дані потрібно виправити зі сторони Продавця

Продавець зобов’язаний виставити коригуючий рахунок-фактуру. У системі ми додали додаткові поля, які дозволяють ввести виправлені дані, що не є числовими значеннями і не впливають на суму транзакції. 

Щоб мати можливість виставити коректу, спочатку потрібно активувати цей тип документа в системі. Для цього оберіть Налаштування > Налаштування акаунта. У розділі Які документи виставляти, відмітьте чекбокс біля опції Коректа. Підтвердіть зміни кнопкою Зберегти внизу сторінки.



Відтепер ви можете виставляти цей вид документа в системі. 

Перейдіть до закладки Доходи > Рахунки-фактури. Оберіть рахунок-фактуру, який потрібно виправити, і, натиснувши на його номер, перейдіть до перегляду документа. З рівня видимого рахунку-фактури виберіть Більше опцій > Виписати коректу.



У цьому випадку коригуванню підлягають дані Платника в рахунку-фактурі. Конкретно це будуть вулиця та номер. Позиції в рахунку-фактурі залишаються без змін. 

У формі коригуючого рахунку-фактури ви знайдете додаткові поля: виправлені дані та правильні дані. Вони стають видимими після розгортання розділу Інші опції або Приховати додаткові опції, якщо цей розділ вже розгорнуто у вашому випадку. 



У рамках доступних на цьому місці опцій ви побачите два поля, у які потрібно ввести виправлені дані та правильні дані. У самому рахунку-фактурі також необхідно змінити ці дані. Значення, введені в ці два поля, дозволяють визначити причину, чому коригування рахунку-фактури було необхідним. 



Після збереження такого коригування числові дані у позиціях рахунку-фактури та підсумку не зміняться (сума коригування буде нульовою). Така сума коригування вказує на те, що сума транзакції не змінилася.

Коректа включатиме правильну адресу клієнта з детальною інформацією про те, які зміни були внесені в дані Платника.  


Питання щодо коректи даних у рахунку-фактурі

 
  • Що робити у випадку неправильно введеної країни Платника?

Якщо неправильно введена країна стосується даних у полях, призначених для Платника, тоді ці дані мають бути змінені Платником за допомогою документа коригуючої ноти.


Ознайомтеся також: Як створити коректу до рахунка-фактури?


Назад


Додати коментар




Наша служба підтримки