Рахунок-фактура "Зворотне Оподаткування"

Створено: 21.10.2024
Остання актуалізація: 22.10.2024
Кількість відвідувань статті: 3


Зворотне оподаткування є механізмом, за допомогою якого обов'язок сплати податку на додану вартість (ПДВ) переноситься з продавця на покупця.

Щоб використовувати такий тип документа, потрібно активувати його в межах акаунта.

Щоб мати можливість виставляти рахунки типу "Зворотне оподаткування":
.

  1. перейдіть до закладки Налаштування > Налаштування акаунта


  2. на сторінці Ваш акаунт, яка відкриється, в розділі Які документи виставляти виберіть та позначте опцію Зворотне оподаткування


  3. збережіть зміни кнопкою Зберегти внизу сторінки. 

У зв'язку з прив'язкою механізму до країни Платника, ми змінили розташування опції Зворотне оподаткування для рахунку-фактури продажу.

Наразі її можна знайти під даними Платника, безпосередньо поруч із полем Країна та позначкою рахунок-фактура OSS. 

Закордонний рахунок-фактура 


Зворотне оподаткування зустрічається переважно в закордонному обігу. Якщо ви хочете виставити такий рахунок-фактуру, ви можете скористатися спеціальною кнопкою Зворотне оподаткування, яку знайдете безпосередньо на головній сторінці свого акаунта. У формі створення документа прапорець біля опції Зворотне оподаткування буде тоді встановлено автоматично.



Ви також можете виставити цей тип документа, скориставшись закладкою Доходи > Рахунки-фактури > Новий рахунок-фактура або Доходи > Зворотне оподаткування > Новий рахунок-фактура.

Заповніть дані Платника, вкажіть його країну та позначте опцію Зворотне оподаткування. При використанні безпосередньо типу документа зворотне оподаткування чекбокс буде встановлено автоматично. 

Якщо вказана в даних Платника країна інша, ніж Польща, система автоматично:

  • вставить у рахунку-фактурі в колонці VAT % ставку «np»;
  • вставить позначення зворотне оподаткування у друкованій версії рахунку-фактури;
  • підкаже необхідність вказати тип здійснюваного продажу. 

Якщо ви здійснюєте постачання товарів або надання послуг за межами країни, виберіть перший варіант.

Якщо транзакція стосується надання послуг на території країни, що є частиною Європейського Союзу, і сама транзакція підлягає оподаткуванню в місці надання цієї послуги відповідно до ст. 28b закону про ПДВ (VAT), тоді додатково позначте чекбокс під рядками рахунку-фактури.





Вибір позначок впливає на відображення даних у JPK_VAT. Позначка постачання товарів за межами країни переносить продаж до поля K_11 частини облікового звіту JPK_VAT. У той час як позначка, що вказує на послуги, оподатковані відповідно до ст. 28b закону про ПДВ (VAT), додатково вносить значення в поле K_12.

Нижче наведено приклад закордонного рахунку-фактури зі зворотним оподаткуванням та його відображення у файлі JPK_V7. 

Рахунок-фактура була виставлена як постачання товарів та надання послуг за межами країни, включаючи надання послуг. Такий документ у звіті JPK_V7 буде відображатися в колонках K_11 та K_12. 



 

Внутрішній рахунок-фактура


Як уже згадувалося на початку, зворотне оподаткування наразі стосується переважно міжнародних транзакцій. Норми закону про ПДВ (ст. 145e-145k, які діють тимчасово - до 28 лютого 2025 р.) передбачають випадки, коли рахунок-фактура зі зворотним оподаткуванням буде виставлений для внутрішньої транзакції. З цієї причини BitFaktura надає можливість створити такий документ.

Користуючись закладкою Доходи > Рахунки-фактури > Новий рахунок-фактура створіть новий рахунок-фактуру або виберіть Доходи > Зворотне оподаткування > Новий рахунок-фактура.

Заповніть дані Платника, вкажіть його країну та позначте чекбокс Зворотне оподаткування. При використанні безпосередньо типу документа зворотне оподаткування чекбокс буде встановлено автоматично. 

Якщо вказана країна — Польща, система автоматично:
  • вставить у рахунку-фактурі в колонці VAT % ставку 'oo';
  • вставить позначення зворотне оподаткування у друкованій версії рахунку-фактури.



Такий виставлений рахунок-фактура буде правильно позначений ставкою «oo» відповідно до вимог JPK_FA. 

Нижче наведено приклад внутрішнього рахунку-фактури зі зворотним нарахуванням та його відображення у файлі JPK_V7.



Внутрішній рахунок-фактура зі зворотним нарахуванням у звіті JPK_V7 включено в поля K_31 і K_32.


 


Назад


Додати коментар




Наша служба підтримки