Як виставити дублікат рахунку-фактури?

Створено: 15.08.2024
Остання актуалізація: 16.08.2024
Кількість відвідувань статті: 168

Дублікат рахунку-фактури – це документ, що є копією оригінального рахунку-фактури. Його метою є відтворення інформації про торгову операцію, укладену між продавцем і контрагентом. Дублікат замінює оригінальний документ, який підтверджував продаж і купівлю товарів або послуг. Ви можете звернутися з проханням про видачу дублікату рахунку-фактури, якщо початковий документ було втрачено, наприклад, внаслідок знищення, втрати або крадіжки. У цій статті ми пояснюємо, хто може видати дублікат рахунку-фактури, коли його видано правильно та як створити дублікат у системі BitFaktura.

Зміст статті:


Коли і хто може видати дублікат рахунку-фактури?


Дублікат рахунку-фактури може бути виданий Продавцем товару або послуги на запит Одержувача. Цей документ також може видати особа, уповноважена Продавцем. 

З огляду на те, що як підприємець ви зобов'язані мати повну бухгалтерську документацію, у разі відсутності в обліку будь-якого документа ви фактично зобов'язані звернутися за отриманням дубліката рахунку-фактури.
 

Коли дублікат виставлено правильно?


Щоб дублікат було визнано дійсним і правильно оформленим бухгалтерським документом, він повинен відповідати ключовій умові. Такою умовою є повна відповідність даних на дублікаті щодо тієї інформації, яка була зазначена в початковому рахунку-фактурі. Крім того, до важливих елементів відноситься позначка ‘дублікат’ та видима дата видачі дубліката.

Отже, якщо, наприклад, початковий рахунок-фактура був виданий кілька років тому, і платник податків мав іншу адресу проживання порівняно з сьогоднішньою, то в дублікаті не можна змінювати адресу на поточну. Дані на дублікаті мають бути точно такими ж, як і на примірнику, на основі якого він був виданий.
 

Як виставити дублікат рахунку-фактури в BitFaktura?


Щоб виставити дублікат рахунку-фактури в нашій системі, перейдіть на закладку Доходи > Всі і знайдіть у списку документ, для якого потрібно видати дублікат. Якщо ви знаєте номер документа, введіть його в поле 'Введіть номер або слово'. Можете скористатися також опцією фільтрація за датою. Пам'ятайте, що за замовчуванням система відображає список документів, виданих протягом останніх 12 місяців. Після знаходження документа натисніть на його номер.



Після натискання номера рахунку-фактури система переведе вас до його попереднього перегляду.

Натисніть у спливаючому меню над документом Більше опцій, а потім виберіть із розгорнутого списку Дублікат.



Система відобразить повідомлення з фактичною датою створення дубліката. 

У підказці ви знайдете кнопку Друкувати, яка підтвердить створення дубліката рахунку-фактури. 



Залежно від браузера, яким ви користуєтеся, документ буде або безпосередньо завантажено на диск вашого пристрою у форматі PDF (для Chrome), або відкрито в окремому вікні браузера з можливістю друку, а також автоматично завантажено на пристрій (для Firefox).

Завантажений документ, відповідно до правил правильно оформленого дубліката, міститиме дані, що повністю відповідають початковому рахунку-фактурі, а також позначку "дублікат" і видиму дату його видачі


 

Найчастіше задавані питання?


Перегляньте поширені запитання щодо дубліката документа:
.
  • Де можна знайти реєстр виданих дублікатів?
Дублікат – документ, створений один раз. У нас немає окремого реєстру рахунків в системі, для якого надруковано дублікат. Ми також не ведемо реєстр самих дублікатів.
 
  • Чи можна виставити дублікат рахунку-фактури з минулого року?
Система дозволяє оформити дублікат рахунку-фактури з будь-якого періоду. Якщо рахунок-фактура був виставлений ​​в минулому році, знайдіть документ у системі за допомогою параметрів фільтрації, доступних у списку документів, а потім видрукуйте дублікат відповідно до інструкцій, наведених у цьому записі.
 
  • Чи можна видати дублікат для небухгалтерських документів, наприклад, проформи?
Такої можливості немає. Такий небухгалтерський документ можна роздрукувати повторно без позначення дубліката. 


 


Назад


Додати коментар




Наша служба підтримки