Рахунок-фактура авансовий і рахунок-фактура кінцевий

Створено: 15.10.2024
Остання актуалізація: 15.10.2024
Кількість відвідувань статті: 13

BitFaktura дозволяє виставляти авансові та кінцеві рахунки-фактури, які є корисними, наприклад, для обліку транзакцій, за які ви отримуєте оплату частинами, або якщо вам потрібно отримати від клієнта аванс за виконувану послугу. З цього запису ви дізнаєтесь, як активувати та створити цей тип документа у своєму обліковому записі.

Зміст статті: 
  • як активувати авансовий та кінцевий рахунок-фактуру,
  • авансовий рахунок-фактура: що це таке і коли виставляти,
  • кінцевий рахунок-фактура: що це таке і коли виставляти,
  • авансовий та кінцевий рахунок-фактура: як активувати в мобільному додатку,
  • як виставити авансовий рахунок-фактуру в мобільному додатку.
  • як виставити кінцевий рахунок-фактуру в мобільному додатку.

Рахунок-фактура авнсовий i кінцевий - як активувати

Щоб мати можливість виставляти авансові та кінцеві рахунки-фактури:

  1. активуйте цей тип документа у закладці Налаштування > Налаштування акаунта > Ваш акаунт > Які документи виставляти
  2. позначте опцію Авансові та Кінцеві і Збережіть зміни; 

    zrzut ekranu przedstawiający aktywację wystawiania faktur końcowych i zaliczkowych

  3. після збереження з'явиться можливість виставляти такого типу документи, перейшовши до закладки Доходи > Авансові рахунки-фактури або Кінцеві рахунки-фактури, а потім скориставшись кнопкою Додати

    zrzut ekranu przedstawiający sposób wystawienia faktur zaliczkowych i końcowych
 
Важливо: Якщо ви користуєтеся звітами BitFaktura та файлами, наприклад, JPK_V7, перед виставленням авансового рахунка-фактури створіть Замовлення. Врежимі перегляду Замовлення в меню зверху натисніть Більше опцій > Виставити авансовий. З'явиться вікно, в якому потрібно вказати суму отриманого авансу. Система автоматично заповнить шаблон документа. Ви можете створити одну або багато Авансових рахунків-фактур до одного Замовлення. Щоб виставити Кінцевий Рахунок-Фактуру, у режимі перегляду останнього авансового рахунка виберіть з контекстного меню Більше опцій > Виставити кінцевий рахунок-фактуру. Система автоматично перерахує значення кінцевого рахунка-фактури, віднявши від загальної суми замовлення раніше отримані аванси.


Більше про це ви можете прочитати в спеціальних статтях: 

Тільки авансові та кінцеві рахунки-фактури, пов'язані із замовленням у спосіб, описаний у вищезазначених статтях, правильно відображаються в  звітах BitFaktura.

Авансовий рахунок-фактура: що це таке і коли виставляти?

Авансовий рахунок-фактура виставляється у випадку розрахунку отриманих авансів, які прив'язані до конкретної поставки, що має відбутися в майбутньому. Такі аванси зазвичай використовуються для дорогих інвестицій, щоб отримати частину коштів для їх реалізації. Якщо замовлення буде виконане правильно і згідно з домовленостями, аванс буде зараховано у вартість товару або послуги. Це несе за собою необхідність належної документації операції, особливо в тому випадку, якщо контрагент не сплатив аванс у розмірі 100% вартості, тоді необхідно виставити додатковий кінцевий рахунок-фактуру, що завершує всю угоду. 

Податкове зобов'язання з ПДВ виникає в момент отримання повної або часткової оплати (авансу) відповідно до отриманої суми. У випадку, коли клієнт веде підприємницьку діяльність, внесений аванс необхідно задокументувати авансовим рахунком-фактурою.

Такий рахунок-фактура повинен містити:

  1. назву документу;
  2. номер документу;
  3. дату виставлення документу;
  4. дату отримання оплати;
  5. дані Продавця разом z NIP (ІПН/ЄДРПОУ);
  6. дані Платника разом з номером, за допомогою якого платник податків ідентифікує себе для потреб оподаткування;
  7. дані щодо замовлення, а також отриману суму оплати.

zrzut ekranu przedstawiający formularz faktury zaliczkowej
 

Термін виставлення авансового рахунка-фактури може становити до 30 днів до отримання оплати. Однак, якщо аванс було отримано перед постачанням товару або виконанням послуги, рахунок-фактуру необхідно виставити не пізніше 15-го числа місяця, що настає після місяця отримання авансу. 

Кінцевий рахунок-фактура: що це таке і коли його виставляти


Створення кінцевого рахунка-фактури залежить від того, чи охоплювала наш авансовий рахунок-фактура повну оплату за поставку/надання послуг або лише її частину. Кінцевий рахунок-фактуру необхідно згенерувати в тому випадку, коли аванс не покривав повну суму замовлення. У такому документі ми повинні зменшити загальну вартість товарів або послуг на суму отриманої часткової оплати, а також зменшити суму податку на величину податку, вказану в рахунках-фактурах, що підтверджували отримання оплати.
Згідно із Законом про податок на товари та послуги, такий остаточний рахунок-фактура повинен містити перелік номерів авансових рахунків-фактур, які були виставлені до надання послуги або поставки товару. Щоб полегшити собі розрахунок, продавець може також вказати дати їх виставлення та суми авансів, хоча це не є обов'язковим. 

Podgląd dokumentu faktura końcowa

У випадку, коли було виставлено більше ніж один авансовий рахунок-фактура, і сума цих рахунків покриває повну оплату, останній авансовий рахунок-фактура повинен містити номери попередніх авансових документів. У зв'язку з цим немає обов'язку виставляти кінцевий рахунок-фактуру, якщо авансовий рахунок-фактура (або кілька авансових рахунків до одного замовлення) покривають повну суму оплати.

Увага: Якщо ви користуєтеся звітами BitFaktura, і ваш контрагент здійснив 100% передоплату, що було задокументовано однією або кількома авансовими рахунками-фактурами, пам'ятайте, щоб у документі, що підтверджує отримання повної оплати, заповнити "дату обліку податку на дохід". Тільки тоді система розпізнає дохід від цього замовлення та врахує його, наприклад, при визначенні авансового платежу на податок на дохід PIT.


Термін виставлення кінцевого рахунка-фактури, (так само як і для авансових рахунків-фактур) не може бути раніше ніж 30 днів до події та не пізніше 15-го числа місяця, що настає після місяця, в якому була здійснена поставка товару або надана послуга.

Авансовий та кінцевий рахунок-фактура: як активувати в мобільному додатку?

У BitFaktura ви можете виставляти авансові та остаточні документи також через мобільний додаток. Якщо активуєте рахунки-фактури Авансові та Кінцеві з рівня десктопної версії програми, у мобільному додатку ця функція буде доступна за замовчуванням. Однак активацію документів можна здійснити безпосередньо з мобільного додатку. Для цього активуйте цей тип документів за наступним шляхом Налаштування > Налаштування акаунта > Більше документів > Які документи виставляти > (чекбокс) Авансові та Кінцеві > Зберегти зміни.

jak aktywować faktury zaliczkowe i końcowe w aplikacji mobilnej


Як виставити авансовий рахунок-фактуру в мобільному додатку?

Щоб створити авансовий рахунок-фактуру:
  1. Увійдіть до свого облікового запису в мобільному додатку.
  2. На головному екрані натисніть синю кнопку Авансовий рахунок-фактура, щоб перейти до форми створення документа.
  3. Перевірте дані Продавця та введіть дані Платника, додайте позиції до рахунку-фактури та заповніть інші необхідні поля, такі як термін та спосіб оплати.
  4. Підтвердіть рахунок-фактуру, натиснувши Зберегти.
Після збереження ви побачите попередній перегляд авансового рахунка-фактури зі статусом "Виставлений" (якщо статус документа не було змінено у формі редагування). Звідси ви можете надіслати документ контрагенту, відредагувати, виставити кінцевий рахунок, завантажити у форматі PDF або роздрукувати. Додаткові опції ви знайдете під трьома вертикальними крапками поруч із назвою документа.

Важливо: Щоб транзакція була правильно врахована в JPK, спочатку потрібно виставити  Замовлення, до замовлення виставити Авансовий рахунок, а всю транзакцію завершити Кінцевим рахунком-фактурою.

Jak wystawić fakturę zaliczkową w aplikacji mobilnej


Як виставити кінцевий рахунок-фактуру в мобільному додатку?

У мобільному додатку кінцевий рахунок-фактуру можеш виставити трьома способами:
  1. На головному екрані натисніть Кінцевий рахунок-фактура і перейдіть до форми редагування.
  2. Перейдіть до закладки Доходи, натисніть на іконку плюса +, далі зі списку виберіть Кінцевий рахунок-фактура.
  3. З рівня перегляду документу Кінцевий Рахунок-фактура розгорніть додаткові опції, що знаходяться у правому верхньому куті документа, і виберіть Виставити Кінцевий.
У випадку способів 1 та 2 – заповніть форму вручну.
Якщо ви користуєтеся способом 3, форма редагування заповниться автоматично, підставляючи дані з авансового рахунка-фактури. Зверніть увагу на розділ «Позиції»: якщо аванс покривав лише частину вартості товару/послуги, змініть ціну на повну вартість.

Виставлений документ містить такі значення:
  • загальну вартість товару/послуги (наприклад, 1100 злотих нетто),
  • вартість нетто авансу (наприклад, 500 злотих),
  • вартість нетто кінцевого рахунка-фактури (наприклад, 600 злотих).

Jak wystawić fakturę końcową z aplikacji mobilnej

 
Перевірте роботу системи, скориставшись інтерактивною інструкцією

Інтерактивний посібник проведе вас крок за кроком через реальні екрани Fakturowni, що дозволить легко зрозуміти та виконати необхідні дії.

Натисніть Start, щоб розпочати, а потім клацайте на сині поля або використовуйте стрілки в правому нижньому куті для навігації по інструкції.

Інструкція для мобільного додатку починається з 26-го кроку.



Ознайомтеся також:
Tworzenie faktury zaliczkowej do Zamówienia
Wiele faktur zaliczkowych do Zamówienia
Faktura końcowa z faktury zaliczkowej powiązanej z Zamówieniem
Jak wystawić fakturę końcową z faktury proforma i powiązać ją z wieloma fakturami zaliczkowymi


Назад


Додати коментар




Наша служба підтримки